top of page
Kungsbäck_projektbild.png

KUNGSBÄCK MOBILITETSHUS

Gävles stadsarkitekt Brita Bugge:

 

”Byggnaden har en vacker genomarbetad gestaltning med en egen karaktär. Den bärande konstruktionen med diagonala pelare av trä och ett lätt svävande tak ger ett modernt uttryck som passar funktionen väl. Att använda ett naturmaterial som trä ger värme och trivsel till anläggningen. Möjligheten att använda taket för sport och rekreation har tagits väl tillvara. Det är även positivt med solceller och växtbäddar på taket.”

 

Vi vill skapa ett centralt nav fyllt av energi och innovation i den nya stadsdelen Teknikparken och för hela Östra Kungsbäck. Den nya mobiltetshubben med sitt centrala läge i Teknikparken ska bli en profilbyggnad att identifiera sig med och känna sig stolt över – en powerbank för området i teknikens och delningsekonomins framkant. 

 

Utformningen tar avstamp i förutsättningarna att fasaden måste vara genomsläpplig och samtidigt stå emot vind, vatten och snö. Därför har taket fått en rejäl men smäcker takfot som skyddar fasaden och de gående nedanför. Taket lutar inåt för att undvika snöras och istappar och ger samtidigt goda förutsättningar att effektivt fördröja dagvattnet med stora växtbäddar och vattendammar på taket. Växtbäddarna återkommer även i gatuplanet vilket också bidrar till den biologiska mångfalden. Fasadmaterialet består av sinuskorrugerade skivor med tre olika utföranden. Alla tre skivorna är genomsiktliga men har olika mycket transparens och grad av öppenhet genom perforering och nätstruktur. Det ger variation i stadsbilden som bryter ner byggnadens storlek. Konstruktionen i korslimmat trä ger huset en grafisk kvalitet med en varm och hållbar yta invändigt där det yttersta skiktet med snedsträvor ger huset ett signifikativt mönster. Idén har som utgångspunkt att arbeta med byggnadens konstruktiva delar för att på ett rationellt sätt skapa arkitektoniska kvaliteter.

 

Det har varit av största vikt för oss att byggnaden upplevs varierad, levande och ljus. Vi har utformat mobilitetshuset som en byggnad utan baksidor, som vänder sig både mot gaturummet och naturen, samt de intilliggande bostadsområdena för att undvika otrygga partier. Kvällstid skapar belysningen i byggnaden ett varmt interiört sken som får huset att lysa som en lykta i området. Spiraltrappor och den inre träkonstruktionen bildar – tillsammans med rörelserna i huset – vackra silhuetter bakom de perforerade ytorna där man ständigt kan ana insidan. Byggnaden får ett samtidigt skirt och stabilt uttryck, där genomsiktligheten skapar en lätthet i utformningen och läsbarhet i konstruktionen.

 

För att säkra att hubben ska leva under hela dygnet avser vi att ha ett aktivitetsutbud med idrott och utegym på taket. Det viktiga är att det blir en plats för möten mellan människor som möjliggör resan vidare och men också inbjuder till att stanna. Vi vill med projektet stärka delningsekonomi och cirkulära flöden, där både cykel- och bilpool samt den öppna cykelverkstaden har framträdande placering i bygganden. Laddstationer samt växtlighet och solpaneler på byggandens tak främjar också den ekologiska hållbarheten. Gaturummet är stadsmässigt men har många träd, grönytor, sittplatser och cykelparkeringar.

Pelago_Mobility_HUBpark_XS.jpg
Pelago_Mobility_axonometri_XS.jpg
vägar-torg-busshållplats.png
aktivitet.png
skog.png
rörelse.png
bottom of page